April 2017 - IBU ELLY SHAKLEE

Wednesday, 19 April 2017

April 19, 2017

DTX Complex Shaklee

DTX Complex Shaklee
      Assalamualaikum.. Alhamdulillah bertemu kita lg dlm entry kali ni.. Fokus ibuElly wujudkan  blog ni hanyalah utk berkongsi kebaikan Shaklee kpd uollss.. Kenapa Shaklee? Sbb ibuElly sendiri mmg makan dan amalkan dr September tahun lepas smpai la saat ni... Asalnya mkn utk masalah kulit teruk berjerawat(boleh refer previous entry), tp trjatuh cinta pulak dgn produk Shaklee yg lain..

      Ok harini nk cerita psl DTX complex  .. Apa DTX ni? Ok DTX ni  utk org yg mengidap penyakit HATI..  HARI tu yg mana ye?






      Hati merupakan ORGAN TERBESAR  di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dlm membina semula. Contohnya, serangan jantung akn merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kpd  hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri.. Subhanallah, hebat sgguh kuasa Allah kan.. Hati blh dianggap sbg INDUSTRI PEMPROSESAN  dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritkal utk membaiki diri sendiri..

APAKAH FUNGSI-FUNGSI HATI??

  1.  Rembesan Hempedu - cecair rembesan ini disimpan di dlm pundi hempedu utk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman. HEMPEDU   adalah perlu utk PENCERNAAN LEMAK, ia memecahkannya kpd lapisan yg lebih kecil (small globule). HEMPEDU juga mmbantu dlm penyerapan vitamin larut lemak ; A,D,E,F,K dan mmbantu mengasimilasikan kalsium. Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kpd Vitamin A.
  2. Bertindak sebagai Detoksidikasi - metabolisma protin dan penapaian bakteria  makanan dlm usus menghasilkan ammonia yg didetoksifikasikan oleh hati. Hati megawal metabolisma protin. utk detoksifikasikan ammonia, hati juga menggabungka bahan2 toksik termasuk sisa metabolik, sisa racun serangga, dadah, alkohol, dan bahan kimia dgn bahn2 kimia lain yg kurang toksin. Bahan2 ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang. Oleh itu, dlm usaha utk mmpunyai fungsi hati yg betul, ada juga mesti mempunyai fungsi buah pinggang yg betul.
  3. Mengawal paras gula dlm darah - dgn menukarkan tiroksina ; hormon tiroid ke dlm bentuk yg lebih aktif,. Hati mewujudkan GTF(faktor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation. GTF diperlukan oleh insulin utk mengawal paras gula dlm darah dgn betul. Gula yg berlebihan akn disimpan dlm bdn sbg glikogen, dan kemudian ditukar kembali kpd gula apabila diperlukan utk tenaga. Hati juga memecahkan hormon spt estrogen adrenalin, dan insulin.
  4. Penting dlm metabolisma lemak - Penting dlm sintesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolestrol, lipoprotein, dan phospholipid dan ketika pengoksidaan lemak utk memghasilkan tenaga. Iaitu, makanan berlebihan akan ditukarkan kpd lemak di dlm hati, yg kemudian diamgkut ke tisu lemak badan utk penyimpanan.

      Besar kan tugas HATI ni kpd tubuh manusia? apalah akan jadi andai hai kita ni rosak? tak ke KENCING MANIS, SAKIT JANTUNG semua nk bertandang dlm badan kita ni.? takkan lah kita nk berdiam dir dan tggu he hati kita roaak? kenalah amalkan pemakanan supplemen dari sekarang..apa supplemen yg sesuai utk HATI kita ni?


      DTX Complex Shaklee sgt sesuai bg mereka yg mengidap penyakit hati.. Ia mempunyai ramuan terpilih dalam memberikan nutrisi yg diperlukan oleh HATI kita.. Nak tau lebih lanjut boleh contact ibuElly eik di 017.560.4426 ..🤗

Fb : Elifa bt Ismail 
Fb page : Shaklee Ipoh
Ig : elifaismail


Tuesday, 18 April 2017

April 18, 2017

skincare BERACUN??!

skincare BERACUN??!
      Assalamualaikum w.b.t syg² sekalian.. rindu #ibuElly tak? Hehe.. Harini kelas tuisyen cancel lagi sebab tiba² gatal satu badan! Alhamdulillah, diberi ujian sebegini sebagai pemghapus dosa² kecil.. Moga ibuElly lebih meningkat keimananya hari demi hari.. 😀

      Dah semakin tular sekarang, mengenai SKINCARE BERACUN  ni.. Ade antara pembaca ibuElly ni pernah kena ke? ibuElly tak malu mengatakan, YES! ibuElly juga pernah jadi mangsa skincare online ni! Nak tengok muka ibuElly dulu??



Ni keadaan kulit ibuElly masa September 2016.. Gila menangis je hari² tengok muka sendiri

      Dulu² ibuElly takde lah masalah kulit teruk sgt mcm ni pun.. Setakat jerawat tu mmg biasa lah.. Tapi bila stop pakai satu set skincare ni dam kebetulan masa tu tgh pregnantkan Dahlia, tiba² naik mcm ni tak henti²! IbuElly pk sebab hormon time mengandung ke kan so pk ala nnt² ilang lah! Tapi sangkaan ibuElly meleset! Dah la nk raya, muka tak elok², jerawat xmo surut, rmai org makin tegur.. Aiseyy mmg stress hari² la citenye.. 

     Tapi serius lah, masa mula² guna ya Allah kagum gila tgk muka flawless habis! Seketul jerawat pun takde, kulit rata dan licin sgt!  Rupanya masa tu kulit ibuElly memang dah nipis sgt², kuman pun takut nak membiak sbb bahan kimia dan kandungan merkuri terlalu tinggi!  Kulit kita yg normalnya biarlah ade seketul 2 ketul jerawat takpe dr yg sejurus lepas pakai akincare terus flawless! Sebum yg berlebihan pd kulit kita akn mengaktifkan kuman dan menyebabkan jerawat.. Kulit kita ni ada 3 lapisan, lapisan paling luar kita panggil epidermis..  Epidermis ni la yg kita dok nampak ade jerawat la, blackhead la whitehead la.. 

      Skincare beracun ni kandungan bahan kimia dia tinggi sgt! Dia akan nipiskan kulit kita dan clearkan habis semua kuman yg ada.. Kuman tu pun bkn sbb terhapus disebabkan skincare tdi, tapi deme pun takut nak bertenggek kat muka kita yg dah dilumur dgn skincare beracun ni.. Ate, deme nak hidup juga.. Tggu lama² atas kulit kita yg beracun tu lama² dioang pun xleh survive.. Betul tak? Jadi jgn ingt bila dah licin dan flawless kulit kita tu elok! Elok sekejap je pastu menanggung lah azab muka jadi teruk nnt! 


KENALI SKINCARE ANDA SAMA ADA BERACUN ATAU TIDAK

Ada beberapa cara lah korang nk kenal dan tahu sama ada skincare tu beracun atau tak.. Ni nerdasarkan pengalaman ibhElly dulu la ye.. Now serik dah nk guna skincare online.. Bukan tkde yg x elok, tapi bnyk yg beracun dari yg bermadu.. Wahh gituu! So mcm mana nk kenal??

  1. Krim malam die berkilat²
  2. Bau harum semerbak (sbb dh campur bahan kimia nk kasi wangi dan tahan lama) 
  3. Guna tak sampai seminggu jerawat dah takde dan muka pun jadi clear dr cela
  4. Bila stop seminggu atau 2 3 hari, jerawat dan parut² hitam timbul di permukaan kulit
  5. Ada yg guna 2 3 hari jerawat batu la jerawat nanah la sume naik (nk kata healing crisis pun takut ni) 
  6. Harga yg terlalu murah! 
  7. Produk yg mnjanjikan 3 hari dah putih, 3 hari dah flawless,  3 hari dah gebu (ini bahaya, terlalu bnyk bahan kimia dlm tu!) 

Ok ni rasanya kesan yang paling ketara lah yg korang boleh nampak sejurus lepas guna skimcare tu.. Mmg la kita oang pmpuan suka beno nk nmpk cantik, putih.. Tapi agak² pakai 3 hari dah putih gebu rasanya brp tan bahan kimia diorang letak dalam tu?? Korang pandai dan bijak kan, fikir sendiri la ye..


JENIS PENCUCI MUKA UNTUK KULIT BERJERAWAT DAN BERMASALAH

      Ok ibuElly fokus kat kulit bermasalah la ye memandangkan ibuElly sndri pun mmg ada kulit bermasalah sampai skang kesan penggunaan skincare online ni.. Nak cantik mmg cepat sgt, tapi nak perbaik tu makan banyak masa dan bnyk duit! Sabo jela kome, dah tau mcm tu takyah la dok gatai p cuba skincare tu skincare ni.. Tambah² muka yg dh mmg elok xde masalah langsung tu, hentikan lah nk cuba mcm² kat muka tu tau! Syg kulit oiii!

      Apa jenis skincare yg sesuai utk kulit berjerawat ni ye??

  • Pencuci WAJIB dlm bentuk GEL
  • tidak mngandungi buih 
  • Elakkan beli pencuci yg ade tulis (foam cleanser) 
  • Drpd FOAM CLEANSER, pilih yg ada tulis ACNE CLEANSING GEL ataupun GEL CLEANSER
bukan apa sebab buih ni tekstur dia agak kasar tau utk kulit berjerawat.. So tu sbbnya kita yg ada kulit bermasalah ni disarankan guna pembersih muka berbentuk GEL.. tu baru betul! Mcm ibuElly skang pakai set http://www.wardahbeauty.com/en/products/exclusive-two-way-cake .. Korang nak cuba pun boleh, cumanya Wardah ni murah la sikit berbanding Shaklee punya skincare kan.. Tapi kalau korang ade bujet lebih takde masalah nk guna Shaklee pun.. Lagi bagus! ibuElly ni kalau ade bujet lebih dah lama ambil set skincare Shaklee aje.. So far skincare die ibuElly pakai MAKEUP REMOVER NUTRIWHITE, serius terbaik! Abes sume daki, whitehead, blackhead dia kasi clear!!

      Selain skincare, korang kena topup juga dgn vitamin utk rawat dari dlm.. Ni antara vitamin yg ibuElly amalkan sepanjang 7 bulan dgn Shaklee ni..


Yg bawah masa Jun 2016, dah la nk raya muka teruk! Start makan masa September 2016


3 set ni mmg superb! Parut lun cepat hilang! 


Ni kejadian 17 April 2017.. Tak makeup pun just pelembap dan bedak Wardah.. Bedak pun korang boleh nampak pakai nipis je.. Kamera depan 20mp (kahkah perlu ke kan! 😝)

      Nampak beza tak? Alhamdulillah kulit dah jauh beza dari dulu.. Jerawat naik sikit² xpe tanda kulit kita sihat.. Ni pakai terus flawless sebiji jerawat pn xde haa itu kena careful.. Kemungkinan besar skincare korang BERACUN dan TINGGI KANDUNGAN MERKURI! 


RANGKAIAN PRODUK PENJAGAAN KULIT SHAKLEE

 Ok Shaklee ni ads 2 jenis produk skincare tau.. NUTRIWHITE  dan juga ENFUSELLE..  NUTRIWHITE (sesuai utk kulit normal) manakala ENFUSELLE (sesuai utk kulit berjerawat dan bermasalah).. Enfuselle ni lah yg ibuElly nk try nnt if ade rezeki lebih.. Meh nak tnjuk gambar skit mcm mana rupa skincare ni :


Set Nutriwhite Shaklee untuk kulit normal dan kombinasi


Set Enfuselle untuk kulit berminyak, berjerawat dan bermasalah

Ini lah set penjagaan kulit Shaklee.. Haa mesti trkejut kan sbb selama ni ingt Shaklee ade vitamin je.. Ade bnyk lagi produk Shaklee lain selain vitamin.. Ade masa ibuElly post yg tu pulak.. Ok cukup smpai sini dulu ye.. Nanti² kita sambung review produk produk Shaklee yg lain pulak tau.. 😘

Nak beli Shaklee area Ipoh boleh cntact ibuElly di sini :

Fb : Elifa bt Ismail
Fb page : Shaklee Ipoh
Ig : elifaismail 
Tel : 017.560.4426

Your friendly distributor 😚😘





Sunday, 16 April 2017

April 16, 2017

tangani STRESS?? B Complex Shaklee kan ada..

tangani STRESS?? B Complex Shaklee kan ada..
      assalamualaikum dan good morning! haa apa buat pagi nie? ibuElly ni Dahlia tgh tido, sempat lah nk menaip jap kat blog ni haa.. ok pagi ni nk cite ttg topik best which is STRESS.. korang selalu ke stress2 ni? kdang2 tak semena-mena je nk marah2 bagai kan..haa tu tndanya korang mmg tgh hadapi stress melampau, jaga2 tau stress melampau ni blh mnyebabkan tekanan darah tinggi juga  tau.. jadi takmo stress2 slalu eik..

PERBEZAAN B COMPLEX SHAKLEE DENGAN JENAMA LAIN

 

      jgn taktau dlm shaklee ni ade jugak tau produk utk menangani stress.. tak sama tau mcm ubat2 yg korang dpt kalo korang g klonik atau hospital.. yg klinik atau hospital bg tu dia ada campuran dadah dan sedatif sikit.. yela nk bg korang tenang dan seterusya tido terus..B complex ni kalau ikut pngalaman org yg mkn deme ckp bg ngntuk juga..tpi lepas tu bdn akan rasa bertenaga je, sbb B Complex ni ade kandungan ASID FOLIK which is ibu mengandung pun sgt digalakkan utk makan..

      Beza B Complex Shaklee dgn yg lain adalah :
  • dihasilkan secara SEMULA JADI yg pertama di dunia
  • kadar serapan (bioavailability) yg sgt tinggi & berkualiti
  • ia semula jadi, kerana hampir 99% asid folik yg trdapat di pasaran adalah bersifat sintetik
  • mngandungi 8 komponen penting vitamin B, trmasuk 100% biotin dan asid folik
  • vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan

PEMILIHAN B COMPLEX YANG BETUL


      Jadi, kita sendiri sebagai pengguna WAJIB memilih B complex yg baik..jgn main taram je beli tak semak kamdungannya terlebih dahulu.. ni nak msuk dalam badan ni tau..kang makan vitamin yg megandungi banyak sgt bahan kimia terlarang badan dpt sakit lain pulak..mcm mana ye nk pilih B Complex yg baik??
  1. mengandungi kesemua 8 vitamin : B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yg sama)
  2. harus mengandungi 100% RDA utk asid folik dan biotin 
  3. pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
  4. elakkan pengambilan B Complex yg menawarkan rumusan larut air (sustain release) 
korang boleh tengok semua ni pada label botol..Jadi aebelum beli sebarang vitamin, semak label pada botol terlebih dahulu ye.. utk kesejahteraan tubuh korang jugak, bukan orang lain pun kan.. salah makan sendir la tanggung penyakit.. :(



MANFAAT B COMPLEX

      ok kita dah discuss ttg mcm mana nk pilih B complex yg betul dan sekarang kita nak tau apa mafaat lain B Complex ni??
  • menukar makanan kpd tenaga 
  • bantu penghadaman   
  • menukar lemak, karbohidrat dan protin kpd tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan
  • MELAWAN TEKANAN  
  • memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia
  • membntu tunbesaran
  • menggalakkan tumbesaran yg sihat dan normal bg bayi dan kanak2
  • membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan orak atau tulang belakang
  • merawat rambun beruban dan gugur
  • membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut
  • baik utk mata - mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian / fokus
  •   mencegah ANEMIA 
  • membantu pembetukan sel darah merah yg sibat dan antibodi
  • merangsang peredaran darah dlm tubuh 
  • merendahkan paras sistin utk kesihatan kardiovaskular
  • merawat atau mecegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, munrah-muntah, mabuk darat dan mabuk laut
  • meredakan senggugut 
  • meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mrk yg mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit
  • mencegah perlcche - dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis)
  • mencegah jangkitan lidah (glossitis), nafas berbau
  • detoksifikasi - meredakan alahan

      alhamdulillah, banyak kan khasiat B Complex ni?? yg bestnye B Complex satu-satunya vitamin Shaklee yg tak kena GST! kahkah! harganya pun takdelah mahal mana bawah rm80 je.. yg best lagi B Conplex ni bukan utk org selalu stress aje tau, tapi IBU MENGANDUNG, IBU BERPANTANG, IBU MENYUSU, WANITA YG SERING MENGALAMI SENGGUGUT, IBU-IBU YG MENGALAMI MASALAH KEGUGURAN RAMBUT, MEREKA YG NAK RAWAT MASALAH MATA & PENGLIHATAN, MERKA YG ADA TEKANAN DARAH RENDAH dan mcm2 lagi.. 



      utk pertanyaan lanjut, korang boleh aje whatsapp ibuElly nnt tau..tanya je tak beli pun takpe.. mmg objektif ibuElly jual Shklee ni pn nk tolong korang yg ada masalah kesihatan jugak.. ikhlas tau bukan main2..

      So korang, jgn stress2 ye.. terlalu stress aebenarnya tak elok utk kesihatan.. korang kena pandai kawal emosi, kawal pemikiran, jaga rohani dan jaga hubungan dengan Tuhan barulah xde rasa asyik nk marah2 je.. stress sekali sekala tunxpe, tu tandanya kita normal sbb kita ni manusia biasa je.. Tapi kalau dh nmpk keadaan teruk sgt, segeralah cari penawar ye..

 boleh contact ibuElly melalui perantaraan ni :
  1.  Fb : Elifa bt Ismail
  2. Fb page : Shaklee Ipoh
  3.  IG : elifaismail
  4. no tel : 017.560.4426

ibuElly boleh cod shaklee area Ipoh tau.. pos pun blh takde hal..semoga korang ceria selalu.. bye!

Saturday, 15 April 2017

April 15, 2017

kenali penyakit DARAH TINGGI

kenali penyakit DARAH TINGGI
      Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu korang! Apa je program harini? ibuElly biasa lah, Sabtu mmg bz ngn kelas tuisyen. Cuma kelas mlm ni cancel sbb bwk anak² g klinik, mata terkena jangkitan pulak.. Alhmdulillah, bwk g klinik awal.. Sbb tgk pun lain mcm je kan, risau pulak.. 🙁

    ibuElly sebenarnya gigih ni nk buat satu hari satu entry blog.. Kihkih.  In shaa Allah blog ni akn diisi dgn perkara yg bermanfaat utk semua.. Jom kenali penyakit DARAH TINGGI ..


JANTUNG MERUPAKAN ORGAN TERBESAR DI DALAM TUBUH MANUSIA

      dulu korang bljr sains, mesti korang tau betapa complicated dan susahnya struktur jantung ni kan?? Jantung ni saiznye sebesar penumbuk .. Kecik je kan? Tapi jantung ni adalah ORGAN UTAMA sistem kardiovaskular yang mana fungsi utamanya adalah untuk MENGEPAM DARAH KE SELURUH BADAN! besar tau tanggungjawab jantung ni!

    Ok dah nama pun organ terbesar, so dia ni mmg sgt sibuk.. Jantung ni pam darah 70 kali seminit, lebih daripada 100 000 kali sehari!  Punyalah banyak kali dia pam, tak penat ke? Ok jantung ni istimewa tau sbb ia diperbuat drpd otot yg TAK BOLEH dijumpai di mana² bhgn badan manusia yg lain iaitu OTOT KARDIAC! otot ni lah yg menyebabkan jantung tu tak penat dan tak berhenti.. Ace bayangkan kalau jantung boleh penat, berhenti pam darah dan berhenti berdegup, ade ke lagi ibuElly dok menaip kat sini agaknye?? 😂

    Jantung ni ada lebih kurang 800 000 panjang salur darah yg mengangkut oksigen dan nutrien ke seluruh badan dan yg paling menakjubkan, jantung blh pam 184 juta liter darah! Subhanallah, hebatnya kuasa Allah S.W.T.. Hinanya rasa diri yg kerdil ni.. 😢 terlalu banyak nikmat yg Allah bagi terutama jantung kita yg satu ni.. Jadi layakkah kita nak sesuka hati je taknak jaga kesihatan kita. Tak malu ke dgn Allah? Dah lah Dia bagi tubuh badan yg sempurna siap jantung yg istinewa ni lagi..

      Ok jantung ni die tak buat keje sorang² je tau, ada bnyk lagi bhgn lain yg terlibat.. Jantung ni cuma salah satu je.. Apabila jantung pam darah, salur darah iaitu NADI adalah yg paling berat tekanan dan kerjanya..tekanan dlm nadi kita nilah yg dipanggil TEKANAN DARAH..

PENYEBAB TEKANAN DARAH TINGGI

      Ok seperti yg ibuElly explain kat ats tadi, darah tinggi atau hypertension ni mmg TAKDE UBAT! tapi ia dapat dikawal melalui diet harian kita, senaman dan pengambilan makanan tambahan a.k.a vitamin/supplemen.. Kita ni digalakkan utk buat pemeriksaan darah tinggi sekurang-kurangnya setahun sekali tau.. Atau kalau rajin dua kali setahun, means stp 6 bulan la.. Tambah² korang yg mmg ada ahli keluarga lain yg menghidap penyakit mcm ni lagi lah kena kerap buat pemeriksaan... Sbb darah tinggi ni takde simptom² tertentu tau, takut nnt bila dpt tau darah tinggi dah tggi sgt masa tu.. Bahaya!




Bacaan² yg perlu korang take note.. 


      Menurut pembacaan ibuElly, boarderline atau dlm bhs pasar kita panggil aras utk darah tinggi ni adalah 140/90.. Haa kalau gini bacaan tekanan darah tinggi mmg dah tinggi sgt² dan dh kena mula cegah dgn vitamin atau amalkan pemakanan sihat khas utk mencegah tekanan darah tinggi.. Banyak lagi benda lain blh jadi bila tekanan darah dah naik tau tak.. Stroke, kegagalan buah pinggang, serangan jantung, pandangan jadi kabur..  Ish banyak lagi lah! Selain tu, simptom² awal atau sbb lain yg korang kena take note sgt² adalah :
  1. Bila penglihatan korang dah mula kabur
  2. Selalu pengsan
  3. Stress tanpa sebab, tak semena-mena je nk marah²
  4. Muka selalu kemerah-merahan (bkn sbb kena panas eik) 
  5. Tiba² hidung berdarah dgn kerap
  6. Sakit kepala setiap pagi
  7. Telinga berdengung
  8. Pening kepala yg melampau


      Haa korang ade yg pernah mengalami tanda² mcm ni ke? Cepat² tau pegi hospital/klinik buat pemeriksaan. Jgn dah teruk baru nk gagau cari ubat atau doktor.. Doktor pn hanya mmpu mengeluh je lepas dgr masalah korang ni, sendiri carik penyakit kan! Makanya bila dah ada simptom² ni, korang berkemungkinan besar dah dpt sikit² penyakit tekanan darah tinggi ni, jadi dah kena mula jaga pemakan tau. Apa makanan yg sepatutnya diamalkan oleh pesakit darah tinggi ni? 

DIET HARIAN BAGI PESAKIT DARAH TINGGI





       dah ada penyakit tu, makan kena jaga lah.. Xboleh main taram aje dah mcm dolu², kalo tak mmg pakat mencanak naik jela bacaan tekanan darah korang tu.. Ni ibuElly listkan makanan yg perlu diamalkan oleh korang ye :
  • Kurangkan GARAM dalam masakan 
  • Gantikan garam dgn rempah ratus yg sesuai ikut lah sesedap rasa
  • Tak payah makan MAKANAN BERPROSES dah! Hotdog, nugget, etc
  • Jangan makan sayuran bertin dan sayur yg dah disejuk beku, banyak dah khasiat dia hilang sebenarnye
  • Kalau yg gemar minum alkohol, kurangkan pengambilan kpd hanya SEKALI MINUM aje dlm sehari
  • Elak MAKANAN BERGORENG dan lemak² daging/ayam
  • Jauhkan lah MAKANAN SEGERA (mcD, KFC, PIZZA, etc)..  Ni lah yg paling ibuElly tak tahan! 
  • Jaga² dgn lemak tersembunyi di dalam makanan cthnya santan dalam gulai kari, nasi lemak, roti canai dan seumpamanya.. Nk mkn boleh, sikit² sudeeh.. 
  • Belajar menikmati buah-buahan segar stp hari
  • Makan pelbagai jenis warna untuk sayur dan buah-buahan
  • Diet korang mestilah RENDAH LEMAK & TINGGI FIBER
  • produk tenusu RENDAH LEMAK ok dah, takyah lebih²
  • Makan hidangan yg kurang daging merah
  • Makan daging atau ayam, BUANG kulitnya.. 
  • Amalkan IKAN SALMON, MACKEREL & SARDINE sekurang-kurangnya 3 kali seminggu sbb mereka ni mngandungi kandungan asid lemak omega-3
  • Kekacang adalah yg terbaik
  • Ambil hidangan yg TINGGI POTASIUM iaitu drpd sayuran, kekacang, kacang soya, ikan, kentang, dan pisang
  • Kunyah batang SELERI, COUMARIN yg terdapat slm seleri membantu menurunkan tekanan darah
  • Amalkan mkanan yg kaya dgn calcium spt yogurt, tofu, sardine, salmon, sayuran berdaun hijau
  • Gunakan MINYAK ZAITUN di dlm semasa memasak
  • Kalau boleh tu rebus, kukus, panggang atau kacau goreng makanan korang, jgn sesekali LETAK GARAM


VITAMIN YANG SESUAI BAGI PESAKIT DARAH TINGGI

      Ok kita dah kaji apa itu jantung, punca dam cara² pemakanan untuk pesakit jantung kan.. Now kita tengok apa vitamin yg sesuai untuk mereka² ni. Ok ibuElly dah compilekan dlm satu gmbr ni.. Dlm Shaklee ni tak semestinya kena amek semua ni, terpulang pd korang mana yg menepati bujet.. Amek semua lagi bagus! Tpi kalau ada bujet tertentu, ibuElly akn cadangkan korang ambil VIVIX sebotol.. Sesudu je sehari in shaa Allah mampu atasi dan ikhtiar utk sebarang penyakit kronik.. 



Mohon halal gambar nye yaa..tak ingat dah ambik kat mana.. 😂


      Ok cukup sampai sini dulu.. Lain entry ibuElly terangkan fungsi setiap vitamin yee.. Dah lenguh bebeno jari ni menaip.. Harap bermanfaat buat korang.. 🤗

Daa, jumpa lagi esok in shaa Allah.. 😁

Fb : Elifa bt Ismail
Fb page : Shaklee Ipoh
Ig : elifaismail
Tel : 017.560.4426

ibuElly boleh cod Shaklee area Ipoh dan pos juga ye.. Jgn lah segan² terus aje whatsapl tau! 

Friday, 14 April 2017

April 14, 2017

yeayy kulit dah baikkk!

yeayy kulit dah baikkk!


Haa best tak perubahan kulit kite??? Leganya bila kulit dah kembali ke asal malah lebih baik dari dulu tau! 

    Assalamualaikum korang. Sihat ke semua?? Kite alhamdulillah sihat, tengah berperang dengan Dahlia ni nak tulis entry untuk korang tau.. 😂 tau aje lah ank dara ni keje nak perhatian, si abang dah tido balik² dari tadika tadi.. Haa tau pun kau penat g skolah.. Sape suh tido lambat! 

    Kite nak cite kat korang ni pasal perubahan kulit sekarang. Alhamdulillah, 6 bulan dah bersama Shaklee mengharungi ombak dan badai. Kihkih.  Akhirnya dapat juga sihatkan kulit dengam Shaklee.. Tak sia² #ibuElly melabur banyak wei, nak cantik memnag nk kena keluar duit banyak, tapi nak perbaik balik lagi BANYAK PAKAI DUIT tau tak!! Ramai dah tegur kulit #ibuElly makin licin dan makin slim.. Kahkah! Tang mana yg slim taktau lah. Dok rasa macam doraemon je jugak.. 😁

    Dalam masa 6 bulan dengan Shaklee, ibuElly makan ESP, GLA COMPLEX, GARLIC COMPLEX, VITA C, VITA E, ALFALFA COMPLEX, LECITHIN,  dan HERB LAX..alhamdulillah bila dah cuba semua tu kulit memang jadi ok sangat! Yela dah detoks dan bersihkan usus proses penyerapan vitamin lain tu jadi mudah la sebab usus dah bersih.. Hehe.. Siapa sangka kan dengan bantuan Shaklee alhamdulillah kulit dah jadi seperti asal malah LEBIH BAIK!

      Ok meh nak listkan satu persatu FUNGSI UTAMA vitamin yg #ibuElly makan ni.. Korang boleh pilih la mana² vitamin untuk kulit yang sesuai dengan bujet kotang nanti.. 😇

ESP :

  • memudarkan parut jerawat dengan cepat
  • Mengecutkan jerawat
  • Menggebukan dan melicinkan kulit
  • Memberi kekenyangan yang lama (sangat sesuai bagi korang yg nak kurus!  )
  • Menguatkan kuku, rambut dan menghalang rekahan pada tumit
  • Sumber protein terbaik!

Gla Complex :

  • Menstabilkan hormon penyebab masalah jerawat
  • Memudarkan parut
  • Menurunkan berat badan
  • Mengecutkan jerawat
  • Melicinkan struktur kulit
  • Melegakan senggugut
  • Sangat bagus untuk pesakiy KENCING MANIS/GOUT/DARAH TINGGI

Garlic Complex :

  • Mematikan kuman PENYEBAB JERAWAT
  • melicinkan dan menggebukan kulit
  • Menentang virus dan yis candida
  • Sebagai antibiotik semulajadi untuk merawat selsema, demam, batuk, sakit kepala & pelbagai lagi
  • Membantu mengawal kolestrol di dalam badan
  • Menghalang kanser
Sustain Release Vita C :

  • Membantu menghalang masalah jerawat
  • Mengecutkan jerawat
  • Menghilangkan cela di wajah
  • Mengelakkan JERAGAT
  • merangsang penghasilan kolagen di dalam badan
  • Melicinkan kulit dan mencerahkan kulit
  • Menguatkan imun tubuh (elak kerap demam, selsema, batuk, etc) 
  • Boleh dijadikan masker muka
  • Mengekalkan berat badan ideal
  • Berada di dalam badan selama 6 jam (sustain release) 
  • Menghilangkan parut jerawat di muka dan badan
Vita E Complex :

  • Membantu menghalang pembentukan JERAGAT
  • anti oksidan yang sangat tinggi
  • Menghilangkan cela dan parut jerawat dengan berkesan
  • Memperbaiki hubungan suami isteri
  • Kulit lebih licin dan halus
  • Boleh dipecahkan kapsulnya dan disapu kepada tempat yang bermasalah
  • Membantu pesakit jantung
Alfalfa Complex :
  • Menyingkirkan toksin dari dalam badan
  • Melawaskan pembuagan air besar
  • Memgandungi ekstrak KACIP FATIMAH untuk membantu masalah dalaman wanita
  • Mengecutkan rahim
  • Menghilangkan KEPUTIHAN
  • menganjalkan payudara
  • Mengetatkan vagina
  • Menambahkan susu badan
  • Amat sesuai kepada ibu berpantang dan ibu menyusukan anak
Lecithin :
  • Memecahkan kolestrol dan lemak dengan berkesan
  • Melangsingkan badan
  • Melembutkan najis
  • Menguatkan daya ingatan
  • Hilangkan spare tyre pada badan
  • Menghilangkan bengkak susu pada ibu berpantang
  • Melancarkan pergerakan sendi dan otot
Herb lax :
  • Memgempiskan perut
  • Menyingkirkan toksin dan bahan buangan dari dalam badan
  • Membersihkan usus
  • Melawaskan pembuangan air besar
  • Mengelakkan sembelit
  • Melembutkan najis
  • Membantu mengurangi masalah jerawat disebabkan toksin berlebihan
  • Makanan tambahan berasaskan herba yang terbaik
      Haa banyak sangat tau manfaat supplemen ni pada ibuElly, so far puas hati gila la makan! Paling ketara MUKA DAH MAKIN ELOK & ORANG TEGUR BADAN DAH SLIM SIKIT! 

HARUS KONSISTEN AMALKAN SUPPLEMEN BERASASKAN SUMBER SEMULAJADI

      Betul la tu, jangan expect makan 2 minggu dah kurus.. Makan sebulan dah flawless.. Ingat tau badan kita ni ambil masa sekurang-kurangnya 90 hari untuk betul² serasi dengan badan kita! Jadi, kesabaran amatlah perlu ketika mengamalkan produk Shaklee ni.. Lain² produk pun sama ibuElly rasa.. Makan sekejap nak flawless memang kirim salam la nak baik kejap itu kan... Meh belanja sikit gambar masa muka teruk² dulu..






      Teruk kan?? Semua sebab salah guna skincare.  Guna skincare local, serik dah ibu! Tak pasal² muka teruk! 😞 korang yg ada masalah macam ni jangan segan² tau contact ibuElly.. IbuElly paham sangat korang yg kulit bermasalah ni, org yg penah hadap je tau betapa seksa dan tak konfidennye dengan diri sendiri! Sob sob! Whatsapp ibuElly kat nombor tertera ye utk sebarang pertanyaan dan pembelian produk.. In shaa Allah kita akan comsult sebaiknya.. 🤗

No tel : 017.560.4426
Ig : elifaismail
Fb : Elifa bt Ismail
Fb page : Shaklee Ipoh

Kita boleh cod area Ipoh tau.. Pos pun boleh takde hal! Sayang uolss!

Sunday, 9 April 2017

April 09, 2017

VIVIX Shaklee untuk pesakit PSORIASIS??

VIVIX Shaklee untuk pesakit PSORIASIS??
    Assalamualaikum wbt. Ya Allah dah bersawang blog #ibuElly ni nohh! Lama sangat dah tak update pape sbb mmg tak sempat nak mengarang pun.. Syukur alhamdulllah Allah bagi juga kesempatan untuk update blog harini.. Dah rindu sangat nak mengarang ni tau!

    Ok kali ni nak cerita pasal penyakit PSORIASIS,  pernah dengar atau alaminya tak?? Masa Januari haritu ade customer cari Vivix ni,  katanya nak ikhtiar untuk PAORIASIS ni la.. #ibuElly pertama kali dengar sebenarnya, gigih la google nak tau apa sebenarnya pemyakit PSORIASIS ni..

 

Nii beza antara kulit yang normal dan kulit yang mengalami PSORIASIS dari segi saintifik nya lah.. 


    Ok nampak tak perbezaan dalam gambar tu??  Apa beza mereka yg berkulit normal berbanding mereka yang menghidap PSORIASIS ni?? Ya Allah bila dok study pasal benda ni, rasa bersyukur sangat Allah kurniakan kesihatan yg baik bg kita semua.. Tengok kalau org yg menghidap penyakit kronik mcm ni kesian tau, jenuh cari ubat nk perbaik.. Nk buat kerja harian pun tak best mcm ni.. Ok so skang meh kita bincangkan apekebenda sebenarnya PSORIASIS dan puncanya?? 

    Psoriasis ni adalah keadaan di mana kulit akan jadi kemerah-merahan,  berkerak dan bersisik.. Macam ada kuping² gituu la kat tmpt yg terkena tu.. biasanya terjadi dekat kawasan badan macam LUTUT, SIKU,  KULIT KEPALA & BELAKANG BADAN.. tapi boleh juga terjadi kat mana² bahagian badan pun means tak specific kat tempat² tadi tu..aduh, mesti sakit kan.. 😦 tak dapat nak bayang kalau kita yang kena.. 🤕

    Psoriasis ni akan kena pada setiap 2% daripada penduduk di UK.. Biasanya penyakit ni boleh kena kat sapa² je,  lelaki atau perempuan dan normally effect pada umur bawah 35 tahun,  means org muda lebih berisiko untuk kena la berbanding mereka yang dah meningkat umur ni kan..  keadaan pengidap penyakit ni berbea tau bagi setiap individu,  ada yang hanya luka² sikit je dan ada juga yang teruk sampai nak baring dan tido pun tak bokeh.. Kesian sangat..😦 Psoriasis ni penyakit kronik tau dan tak tahu smpau bila seseorang akn mengalaminya, kena cari ubat atau penawar untuk mengurangkan sedikit rasa sakit dan merah² pada badan tu.. 



Ni rupa penyakit psoriasis pada kulit, merah² dan berkuping


    Ni lah keadaannya mereka yang mengalami penyakit Psoriasis ni, ataupun lebih kurang SLE eikk? Aiseyy kite pun x sure.. Kang mandai² salah maklumat pulak kan.. Kita yang sihat ni alhamdulillah lah, sujud syukur la hari².. Kesian tau diorang yg kena sakit² mcm ni.. Ada sorang customer #ibuElly BERJAYA atasi masalah PSORIASIS dja dengan amalkan VIVIX Shaklee sesudu SETIAP HARI! 



Testimoni daripada customer #ibuElly sendiri.. Mula amalkan VIVIX masa Januari tahun ni.. Alhamdulillah sesudu sehari je dah dapat selesaikan masalah.. Suami pun puji! 😀


    Jadi, korang yg bermasalah macam ni jgn cepat putus asa tau.. Setiap penyakit ada ubatnya kecuali MATI! orang² Ipoh nak VIVIX boleh kol/wasap 017.560.4426 yaa.. In shaa Allah akan dilayan sebaiknya.. 😙

Instagram : elifaismail
Fb : Elifa bt Ismail
Fb page : Shaklee Ipoh
No tel : 0175604426

Daaaaaaaaaaaaaa.. .